Preskočiť na hlavný obsah

rebarborarhubarb



rebarbora je veľmi zdravá vec. fakt. 

aha, čo všetko obsahuje (a prečo je dobré byť s ňou zadobre):

  • antioxidanty (ako každá plodina už dnes)
  • vlákninu
  • vitamín K
  • vitamín C
  • vápnik
  • draslík
  • horčík
  • a znižuje cholesterol!





nie až tak dobré je byť zadobre s jej lístkami, všetci tvrdia, že sú jedovaté...






 je náramne krásna a dajú sa z nej tvoriť divy! 

-koláčiky, lekváriky,crumble /čítaj krumble, zdá sa potom, že je to v množnom čísle ;)/ a moja starká ju občas pridávala aj do jabĺčkovej žemľovky (pretože s jabĺčkami chutí rebarbora úžasne!)


ja som sa túto jeseň pokúsila o vytvorenie lekváriku aj koláčiku.


hľa:








na lekvárik som recept stratila, ale veď to nie je až také náročné si domyslieť - teda okrem rebarbory a cukru použijete aj štipku kreativity. ináč, tú rebarboru treba nechať pocukrenú dosť dlho odstáť, aby pustila šťavu, neviem už ako je to vašou kreativitou....



pred:





 po: (zmenárni)




schválne dávam tie fotky také veľké, aby bolo vidno, akú krásnu štruktúru má rebarborový lekvárik :)



------------------------------------------------------------------------


a teraz už ku koláčku:

potrebujeme:

(na cesto)

  • 2 a 1/2 šálky múky
  • 1/2 šálky cukru (ja samozrejme používam trstinový, keď je to už nevyhnutné. a taktiež si ľubovoľne zmenšujem jeho množstvo - som totiž voľnomyšlienkárka)
  • 6 PL masla
  • 1/2 šálky margarínu (ja radšej používam maslo)
  • 2 ČL kypriaceho prášku (najlepší je bezfosfátový - z vínneho kameňa)
  • 1/3 šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • 1/4 ČL soli

(na polevu) 

  • 3 a 3/4 dkg. rebarbory pokrájanej na väčšie útvary (aké chcete, fakt.)
  • 1 šálka cukru
  • 4 PL masla
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 ČL vanilkovej arómy (kto chce)
  • 1/4 ČL soli




pripravíme cesto:

  1. najprv však dáme rúru vyhriať na 190 stupňov
  2. cukor, soľ, múku a kypriaci prášok zmiešame
  3. pridáme maslo a margarín
  4. ručne stručne vypracujeme cestíčko
  5. pridáme mlieko a vajcia a všetko pekne pomiešame
  6. vylejeme do vymastenej formy a pečieme 30 minút


 

kým sa cesto pečie, pripravíme si polevu:

  1. rebarboru s cukrom, maslom, citrónovou šťavou, vanilkovou arómou a štipkou soli hodíme do hrnca
  2. povaríme 8 až 10 minút (nech to skaramelizuje, zhustne, ale sa nerozvarí)
  3. občas jemne miešame
  4. keď bude korpus upečený, jednoducho túto polevu naň natrieme

- niektorí odporúčajú podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou





dobrú chuť!














Komentáre

  1. Odpovede
    1. jéééj, až teraz som našla tentotu komééént :) ani nevieš, ako som sa potešila! :*

      Odstrániť
  2. Ak to tak skvelo chutí ako číta, tak prečo som neochutnal? :-(

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

nešvary, ktoré se nám tady počas pandémie koronavírusu rozmohli

via GIPHY Niekde som počula (no dobre, počula som to všade), že táto pandémia nám všetkým ukáže, akí vlastne v skutočnosti hlboko vo vnútri sme. Naše pozitívne stránky, naše negatívne stránky, naše strachy, naše neistoty, naše motivácie i nemotivácie, naše iritujúce zlozvyky, naše túžby, naše zručnosti i nemožnosti... všetko to pekne vypláva na povrch a budeme sa s tým musieť vysporiadať.  Ja som sa rozhodla vyrovnávať s vecami prostredníctvom tohto článku, takže ak sa vám nechce čítať, kašlite na to, jeho primárnym cieľom bola aj tak iba moja ventilácia. Kváskovanie Neskutočne ma teší, že konečne v sebe objavujete skryté pekárky, ktoré vo vás doteraz driemali a že si nachádzate zmysluplnú kratochvíľu, spríjemňujúcu vaše utrpenie v domácej karanténe. Teší ma, že ste si našli takúto bohumilú činnosť a že vám pomáha vysporiadať sa so stresom, ktorý táto situácia prináša.  Musíte ale naozaj každý deň upiecť 20 rožkov, 1 vianočku, 3 chleby a pol briošky? Naozaj je t

mrkvalitka!

aha! aha! jar je tu! pozrite! sú tu veci, čo kvitnú: kvietky láska alergie sú tu aj veci, čo nekvitnú, ale štebocú: vtáčky detičky a sú tu aj veci, čo nekvitnú a neštebocú, iba otravujú: bakalárka seminárky otrava (napríklad na potkany) ale sú tu aj super veci ako koláčky, pikniky a narodeniny. a niekedy aj všetko dokopy. ako napríklad vtedy, keď sme maminke vystrojili tajný narodeninový piknik. (aj s koláčkom. mrkvovým!) bolo to naozaj tajné! (viď sieťku!) i čajíky sme podávali. červený a zelený. a mamík má pekné sandáločky! aha! mamink sa teší na tortičku, lebo vie, že to bude mrkvalitka! (viď potmehúdsky maškrtný jazýček) tento výnimočný koláčik je sugar-free a upečený z čerstvo namletej špaldovej múky. aj ja by som chcela takýto narodeninový piknik. škoda, že mám narodky v decembri. a keďže istotne už všetci túžite po takejto mrkvalitke aj

ťuk ťuk.

ťuk.   dnes sa mi prvýkrát po mnohých mesiacoch opäť jemne dotklo jedno stehno druhého.  moje mladšie ja by v tomto okamihu zaplakalo, zanadávalo a malo celý zvyšok dňa v kýbli. moje terajšie ja je s tým ok. no dobre, ešte nie som stopercentne tam, ale snažím sa, fakt. snažím sa, aby sa aj v mojej hlave, nie len na stehnách, udialo to „ťuk“ a konečne mi došlo, na čom skutočne záleží a na čom skutočne nie. a pokiaľ ešte áno a odkiaľ už ďalej naozaj nie. ťuk, ťuk. istotne si budete klepať na čelo. paulínka, veď ty si nikdy nebola tučná. načo si sa stále trápila diétami a preťažovala telo cvičením a behaním? veď si mala také pekné líčka. teraz sa už ani na seba nepodobáš. áno, z vášho pohľadu mi to dobre ťuká na hlavu. chcela by som sa na seba pozerať vašimi očami, verte mi. ja som ale vždy mala nespokojné oči, kritické, nesebaľúbiace. mohla som mať asi 13 rokov, kedy som vyskúšala svoju prvú diétu a odvtedy som sa po dnešok vytrápila ešte ďalšími stopäťdesiatim