rebarbora je veľmi zdravá vec. fakt.
aha, čo všetko obsahuje (a prečo je dobré byť s ňou zadobre):
- antioxidanty (ako každá plodina už dnes)
- vlákninu
- vitamín K
- vitamín C
- vápnik
- draslík
- horčík
- a znižuje cholesterol!
-koláčiky, lekváriky,crumble /čítaj krumble, zdá sa potom, že je to v množnom čísle ;)/ a moja starká ju občas pridávala aj do jabĺčkovej žemľovky (pretože s jabĺčkami chutí rebarbora úžasne!)
ja som sa túto jeseň pokúsila o vytvorenie lekváriku aj koláčiku.
hľa:
na lekvárik som recept stratila, ale veď to nie je až také náročné si domyslieť - teda okrem rebarbory a cukru použijete aj štipku kreativity. ináč, tú rebarboru treba nechať pocukrenú dosť dlho odstáť, aby pustila šťavu, neviem už ako je to vašou kreativitou....
pred:
po: (zmenárni)
schválne dávam tie fotky také veľké, aby bolo vidno, akú krásnu štruktúru má rebarborový lekvárik :)
------------------------------------------------------------------------
a teraz už ku koláčku:
potrebujeme:
(na cesto)
- 2 a 1/2 šálky múky
- 1/2 šálky cukru (ja samozrejme používam trstinový, keď je to už nevyhnutné. a taktiež si ľubovoľne zmenšujem jeho množstvo - som totiž voľnomyšlienkárka)
- 6 PL masla
- 1/2 šálky margarínu (ja radšej používam maslo)
- 2 ČL kypriaceho prášku (najlepší je bezfosfátový - z vínneho kameňa)
- 1/3 šálky mlieka
- 2 vajcia
- 1/4 ČL soli
(na polevu)
- 3 a 3/4 dkg. rebarbory pokrájanej na väčšie útvary (aké chcete, fakt.)
- 1 šálka cukru
- 4 PL masla
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL vanilkovej arómy (kto chce)
- 1/4 ČL soli
- najprv však dáme rúru vyhriať na 190 stupňov
- cukor, soľ, múku a kypriaci prášok zmiešame
- pridáme maslo a margarín
- ručne stručne vypracujeme cestíčko
- pridáme mlieko a vajcia a všetko pekne pomiešame
- vylejeme do vymastenej formy a pečieme 30 minút
kým sa cesto pečie, pripravíme si polevu:
- rebarboru s cukrom, maslom, citrónovou šťavou, vanilkovou arómou a štipkou soli hodíme do hrnca
- povaríme 8 až 10 minút (nech to skaramelizuje, zhustne, ale sa nerozvarí)
- občas jemne miešame
- keď bude korpus upečený, jednoducho túto polevu naň natrieme
- niektorí odporúčajú podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou
dobrú chuť!
mňám paulínka!
OdpovedaťOdstrániťjéééj, až teraz som našla tentotu komééént :) ani nevieš, ako som sa potešila! :*
OdstrániťAk to tak skvelo chutí ako číta, tak prečo som neochutnal? :-(
OdpovedaťOdstrániť