Preskočiť na hlavný obsah

nešvary, ktoré se nám tady počas pandémie koronavírusu rozmohli

via GIPHY



Niekde som počula (no dobre, počula som to všade), že táto pandémia nám všetkým ukáže, akí vlastne v skutočnosti hlboko vo vnútri sme. Naše pozitívne stránky, naše negatívne stránky, naše strachy, naše neistoty, naše motivácie i nemotivácie, naše iritujúce zlozvyky, naše túžby, naše zručnosti i nemožnosti... všetko to pekne vypláva na povrch a budeme sa s tým musieť vysporiadať. 

Ja som sa rozhodla vyrovnávať s vecami prostredníctvom tohto článku, takže ak sa vám nechce čítať, kašlite na to, jeho primárnym cieľom bola aj tak iba moja ventilácia.


Kváskovanie

Neskutočne ma teší, že konečne v sebe objavujete skryté pekárky, ktoré vo vás doteraz driemali a že si nachádzate zmysluplnú kratochvíľu, spríjemňujúcu vaše utrpenie v domácej karanténe. Teší ma, že ste si našli takúto bohumilú činnosť a že vám pomáha vysporiadať sa so stresom, ktorý táto situácia prináša. 

Musíte ale naozaj každý deň upiecť 20 rožkov, 1 vianočku, 3 chleby a pol briošky? Naozaj je to až taká priorita, že musíte vykúpiť všetku ražnú a špaldovú múku v obchodoch, aby ste mohli každý deň kŕmiť ten šialený mimozemský organizmus zvaný kvások? Naozaj? (Pre tých, čo vykupujú aj všetko droždie platí to isté, ibaže droždie ma netrápi.) Fakt mi pripadáte rovnako sebeckí, ako tí, čo vykupujú toaleťáky a dezinfekčné prostriedky. 

Trochu solidarity, ľudia. Prosím.




via GIPHY



Donáška jedla

Fakt ti nevadí, že vôbec netušíš, kto a ako ti pripravil to jedlo, ktoré si necháš doniesť? Nevadí, že si týpek pretrel nos, lebo ho svrbel a následne ti (s rukavicami na rukách, ale čo ti je to platné, keďže pochybujem, že na to, aby si poškriabal nos si tú rukavicu dával dole) pomiešal tvoje curry? Nevadí, že ti do tvojho burgra mohol hocikto v kuchyni nakýchať? Fakt ne? Fakt ste si stopercentne istí tým, že poznáte „svoje“ podniky a ľudí v nich natoľko, že im môžete bezvýhradne dôverovať? (Veď ja nedôverujem ani sama sebe.) 

Áno, chápem, chcete zachrániť ich živobytie a to je super, ale toto podľa mňa nie je správne uchopený social distancing. 

Neviem. Možno som len prehnane paranoidná. Kiežby.



via GIPHY


Hoaxy

Už ste vyhodili všetky ibuprofeny, lebo vám teta z druhého kolena poslala hlasovku na Whatsappe, že brufen s koronou je smrteľná kombinácia? Už ste si nakúpili 500 kíl múky a 987909876 roliek toaleťáku, lebo vám iný hlas v podobnej hlasovke spiklenecky oznamoval, že Attila jej povedal, že do týždňa bude absolútny lockdown a všetci budeme musieť zaliezť na dva roky do protiatómových krytov? 

A už ste niekedy upokojovali na smrť vydeseného rodinného príslušníka, trpiaceho úzkostnými stavmi, ktorý si prečítal alebo vypočul takýto hoax? Prosím, fakt vás prosím, nepreposielajte tieto kraviny. 


Ak sa vám veľmi chce, nahláste ich radšej sem: https://www.facebook.com/hoaxPZ/.  




via GIPHY


Hejty

Áno, aj vo mne vrie krv, keď vidím rodinnú grilovačku o 15 členoch, veselo ignorujúcu to, čo sa dnes volá social distancing. Áno, aj ja zavrčím nejakú nadávku vždy, keď v lese okolo mňa prejde čo i len jeden človek. Áno, aj ja by som najradšej použila vodné delo na rozohnanie davu pri bufete na hrádzi či na Bielom kríži. Možno je to spravodlivé rozhorčenie, možno je to iba prachsprostý hejt a Paula, staraj sa o seba, aj tak môžeš ovplyvniť len svoje činy, nie druhých. 

Tak či onak, nebuďme na seba odporní. (Hovorím to aj sebe!) Nehádajme sa na internetoch, všetci sme na tom rovnako. Všetci sme zúfalí, smutní, vystresovaní a bezmocní. Nikto si nevieme dať rady, nevieme, čo so sebou. Všetci trpíme, len každý svojím spôsobom. 

Neosočujme sa, súciťme. Aj ten retard, čo zorganizoval tú grilovačku je len človek, ktorý nevie, čo so sebou a nevysporiadal sa s tým najšťastnejšie. Aj tí kreténi, čo sa idú korčuľovať na hrádzu, sú zúfalí z tejto situácie. Tak nenadávajme, ale snažme sa im vysvetliť, že to, čo robia nie je správne. (Rozejděte se, vypadněte!)



via GIPHY


Zdieľanie miesta, kde ste boli na výlete

Ako som už spomenula v predchádzajúcom bode, vadia mi ľudia (v lese). Keď nám povedali, že áno, môžete chodiť von na prechádzky, neznamená to, že musíte ísť všetci na Železnú alebo na Kolibu. Keby ste si dočítali koniec vety, že áno, môžete ísť von do prírody na prechádzku, ALE niekam, kde je nízka koncentrácia príslušníkov rodu homo. Keď už ale stretávam davy ľudí aj na „mojich tajných“ miestach, nie je mi len do plaču, ale aj dupkám nožičkou a zatínam pästičky a z úst mi vychádzajú slová, za ktoré by som si mala pusu umyť Žihľavkou. 

Teraz, moji milí, teraz, je čas prestať sa placeovať na miestach, ktoré ste víťazoslávne po sto rokoch v prírode navštívili. Toto je tá jediná oblasť života, v ktorej teraz naozaj musíme byť sebeckí a tipy na výlet vyvažovať zlatom a zdieľať ich len s kruhom vyvolených. Akonáhle sa niekto, kto má viac ako 300 instafollowerov označí na nejakom mieste v prírode, môžete sa rozlúčiť s tým, že sa tam ešte niekedy bude dať ísť, pretože na druhý deň! tam budú davy. Viem, o čom hovorím. Takže, ak som vám v tomto období dala tip na výlet, považujte sa za vyvolených a mojich najobľúbenejších ľudí.



via GIPHY


Výzvy výziev výziev 

Kto ešte nedal na internety svoju fotku z detstva, nech hodí kameňom. Kto ešte neoznačil na Instagrame 578 ľudí, ktorí musia kopať do toaleťáku či zdieľať cudzie fotky, ktoré nám ostatným vôbec nič nehovoria, akoby ani nebol na sociálnych sieťach. Kto každý deň nezazdieľa na Instastorke nejakú pesničku zo šialenej 30-dňovej výzvy, ktorá sa zdá byť nekonečná, svoj čas snáď ani na sociálnych sieťach netrávi správne. Ale nie. Tieto výzvy mi v skutočnosti až tak nevadia, pokojne sa ventilujte a zamestnávajte a trávte svoj čas ako chcete. (Teda pokiaľ sedíte doma na riťke.)



via GIPHY


Livestream cvičenie

Aj vy ste si na začiatku mysleli, že máte aspoň teraz šancu konečne začať cvičiť a po týchto pár mesiacoch vyjsť zo svojich nôr s telami gréckych bohov? Aj vy ste sa nechali nachytať na pascu s názvom home workout a pravidelne dupete susedom na hlavy pri jumping jackoch a angličákoch, mysliac si, že aspoň tak vyskáčete tie koláčiky, čo ste požrali kvôli jedeniu zo stresu? Há há, aj ja som si to myslela, aj ja. Aj ja občas poskakujem pri nejakom live streame od adidas Runners alebo si lámem krky pri HYC joge. Je toho milión triliónov, až má človek pocit, že toho nerobí dostatok. (A je dosť možné, že ani nerobí.) Ale neva, hlavné je, že sa hýbeme. (Tento odstavec neni až taký nešvar, ako to, že sa rozmohol.)


via GIPHY


To-do listy

Upleť sveter. Namaľuj obraz. Zavolaj 234 priateľom. Utri prach na najvyššej poličke. Zasaď rododendrón. Napíš operu. Prečítaj celú encyklopédiu. Nauč sa piecť veterníky. Prestaň fajčiť. Uši 23455 rúšok. Napíš román. Nakrúť trojdielny film. Zlož symfóniu. Zachráň svet. Vynájdi liek na rakovinu. Prečítaj všetky knihy vo svojej knižnici. Dvakrát. Vyvráť teóriu o plochej Zemi. Nauč sa 15 nových jazykov. Staň sa hobby psychoterapeutom. Nauč sa hrať na cimbal. Nauč sa tancovať argentínske tango. Staň sa hobby mikrobiológom. Nauč sa programovať v troch programátorských jazykoch. Nauč sa Bibliu naspamäť. Vynájdi teleport. Založ si kvások. Založ charitatívnu organizáciu. Vybuduj úspešný biznis. Staň sa úspešným hercom. Vyštuduj Harvard. Napíš tento článok. 

Šak teraz máš na to dosť času, nie?



via GIPHY



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

mrkvalitka!

aha! aha! jar je tu! pozrite! sú tu veci, čo kvitnú: kvietky láska alergie sú tu aj veci, čo nekvitnú, ale štebocú: vtáčky detičky a sú tu aj veci, čo nekvitnú a neštebocú, iba otravujú: bakalárka seminárky otrava (napríklad na potkany) ale sú tu aj super veci ako koláčky, pikniky a narodeniny. a niekedy aj všetko dokopy. ako napríklad vtedy, keď sme maminke vystrojili tajný narodeninový piknik. (aj s koláčkom. mrkvovým!) bolo to naozaj tajné! (viď sieťku!) i čajíky sme podávali. červený a zelený. a mamík má pekné sandáločky! aha! mamink sa teší na tortičku, lebo vie, že to bude mrkvalitka! (viď potmehúdsky maškrtný jazýček) tento výnimočný koláčik je sugar-free a upečený z čerstvo namletej špaldovej múky. aj ja by som chcela takýto narodeninový piknik. škoda, že mám narodky v decembri. a keďže istotne už všetci túžite po takejto mrkvalitke aj

ťuk ťuk.

ťuk.   dnes sa mi prvýkrát po mnohých mesiacoch opäť jemne dotklo jedno stehno druhého.  moje mladšie ja by v tomto okamihu zaplakalo, zanadávalo a malo celý zvyšok dňa v kýbli. moje terajšie ja je s tým ok. no dobre, ešte nie som stopercentne tam, ale snažím sa, fakt. snažím sa, aby sa aj v mojej hlave, nie len na stehnách, udialo to „ťuk“ a konečne mi došlo, na čom skutočne záleží a na čom skutočne nie. a pokiaľ ešte áno a odkiaľ už ďalej naozaj nie. ťuk, ťuk. istotne si budete klepať na čelo. paulínka, veď ty si nikdy nebola tučná. načo si sa stále trápila diétami a preťažovala telo cvičením a behaním? veď si mala také pekné líčka. teraz sa už ani na seba nepodobáš. áno, z vášho pohľadu mi to dobre ťuká na hlavu. chcela by som sa na seba pozerať vašimi očami, verte mi. ja som ale vždy mala nespokojné oči, kritické, nesebaľúbiace. mohla som mať asi 13 rokov, kedy som vyskúšala svoju prvú diétu a odvtedy som sa po dnešok vytrápila ešte ďalšími stopäťdesiatim